Otvoreni tržni centar

 
Otvoreni tržni centar
  • Telefoni: 011 216 3160, 011 301 7053
  • Adresa: Antifašističke borbe bb, Novi Beograd
Otvoreni tržni centar, popularni prestonički "buvljak", nalazi se u novobeogradskom Bloku 23 u Ulici Proleterske solidarnosti. Prostire se na površini od 23.190 kvadratnih metara, a otvoren je 1994. godine, kada je Skupština grada preduzeću Gradske pijace predala na korišćenje i upravljanje ograđeni pijačni prostor sa pratećom infrastrukturom i upravnom zgradom. Proteklih godina Gradske pijace neprestano su ulagale u osavremenjavanje najvećeg tržnog centra pod otvorenim nebom u Srbiji. Otvoreni tržni centar je 1997. godine ograđen kapijom, a iste godine dobio je i više od 1.000 modernih tezgi sa sanducima i veliki broj zidanih lokala na obodu pijace. Najveći broj trgovaca ovde prodaje odeću i obuću, a na delovima pijace postoje specijalizovane radnje koje nude prehrambene proizvode, plastičnu galanteriju, auto-delove i opremu, tehničku robu, posuđe i ostalo pokućstvo.

Prema nekim procenama, krajem devedesetih godina u Otvorenom tržnom centru vikendom se snabdevalo oko 300.000 ljudi iz svih krajeva Srbije, a pojedini su čak u nabavku dolazili organizovano autobusima.

Po nalogu Gradske uprave, zbog izgradnje pristupne saobraćajnice preko Save, tokom maja 2010. godine, izvršena je reorganizacija pijačnog platoa. Petlja u ulici Jurija Gagarina, koja se nadovezuje na Savski most, po dijagonali deli Otvoreni tržni centar. Nakon rekonstrukcije popularni "Buvljak", podeljen je na dva dela, smanjen je broj tezgi sa 1600 na 787, a isti broj zakupaca radi kao i pre rekonstukcije. Rekonstruisan Otvoreni tržni centar dobio je nove montažne lokale, novi javni toalet, kao i kancelarije za policiju i inspekciju.

Subota i nedelja su i danas udarni dani za šoping. Otvoreni tržni centar u zimskim mesecima radi od 8 do 16 časova, a tokom leta kapije se zatvaraju tek u 20 sati.