Отворени тржни центар

 
Отворени тржни центар
  • Телефони: 011 216 3160, 011 301 7053
  • Адреса: Антифашистичке борбе бб, Нови Београд
Отворени тржни центар, популарни престонички "бувљак", налази се у новобеоградском Блоку 23 у Улици Пролетерске солидарности. Простире се на површини од 23.190 квадратних метара, а отворен је 1994. године, када је Скупштина града предузећу Градске пијаце предала на коришћење и управљање ограђени пијачни простор са пратећом инфраструктуром и управном зградом. Протеклих година Градске пијаце непрестано су улагале у осавремењавање највећег тржног центра под отвореним небом у Србији. Отворени тржни центар је 1997. године ограђен капијом, а исте године добио је и више од 1.000 модерних тезги са сандуцима и велики број зиданих локала на ободу пијаце. Највећи број трговаца овде продаје одећу и обућу, а на деловима пијаце постоје специјализоване радње које нуде прехрамбене производе, пластичну галантерију, ауто-делове и опрему, техничку робу, посуђе и остало покућство.

Према неким проценама, крајем деведесетих година у Отвореном тржном центру викендом се снабдевало око 300.000 људи из свих крајева Србије, а поједини су чак у набавку долазили организовано аутобусима.

По налогу Градске управе, због изградње приступне саобраћајнице преко Саве, током маја 2010. године, извршена је реорганизација пијачног платоа. Петља у улици Јурија Гагарина, која се надовезује на Савски мост, по дијагонали дели Отворени тржни центар. Након реконструкције популарни "Бувљак", подељен је на два дела, смањен је број тезги са 1600 на 787, а исти број закупаца ради као и пре реконстукције. Реконструисан Отворени тржни центар добио је нове монтажне локале, нови јавни тоалет, као и канцеларије за полицију и инспекцију.

Субота и недеља су и данас ударни дани за шопинг. Отворени тржни центар у зимским месецима ради од 8 до 16 часова, а током лета капије се затварају тек у 20 сати.