Излети

 

КОСМАЈ

На мање од сат вожње од центра Беоргада налази се једна од најлепших шумадијских планина - Космај. Дуж пута Сопот - Младеновац налази се неколико ресторана и кафана, као и продавница. Незаобилазна станица је и хотел "Бабе", који има спортске терене и терене за пеинтбол, и у којем викендом организују ручак по принципу шведског стола.

Како стићи? Може аутопутем ка Младеновцу или Авалским путем преко Раље.

АВАЛА

Торањ на Авали постао је истинска атракција, а уколико време послужи, поглед с врха протезаће се до Аранђеловца! На Авали ради неколико ресторана и планинских кућа, споменик Незнаном јунаку и Торањ отворени су до 18 часова, а улазница је 100 динара.

Како стићи? ГСП линијом 400.

СУРЧИН


Сурчин је постао омиљено београдско излетиште, јер нуди забаву за свачији џеп. Етнокућа Стајковић, у центру Бољеваца, довољан је разлог да се посети Сурчин. Може се ручати на салашу "Стремен", у клубу "С" или у "Колеби" у Бојчинској шуми, крај које се налази и летња позорница на којој овог викенда почиње Бојчинско културно лето.

Како стићи? Сва туристичка места су добро обележена, а до Сурчина иде неколико ГСП линија - 601, 605, 610, 611...

ЗОРНИЋА КУЋА


У Барајеву, у селу Баћевац, налази се "Зорнића кућа", у којој се служи 45 врста ракија. Ово етнодомаћинство има добар паркинг, леп поглед, укусну храну, игралиште и мини зоо-врт за децу.

Како стићи? Ибарском магистралом, после Мељака, када се појави табла, треба скренути лево и возити стално десном страном.

ЧАРОБНИ ВРТ


У селу Лесковац, код Лазаревца, треба видети двориште наивног уметника Богосава Живковића. Врт су посетиле многе познате личности, попут америчког председника Џимија Картера.

Богосав је двориште почео да преуређује у врт после сна у коме му је змија рекла да би требало да почне да се бави оваквом врстом уметности. Од тог јутра, двориште је почело свакодневно да се мења, а стабла која је обликовао, ликовима само њему познатим, имају изглед сличан индијанским тотемима.

Како стићи? Ибарском магистралом, са леве стране налази се скретање за село Лесковац.

ЕЧКА


Хотел "Каштел Ечка" изграђен је у енглеском стилу, дворац је подигла породица Лазара Дунђерског, а на свечаном отварању дворца 1820. године свирао је Франц Лист.

Данас је ово здање потпуно реновирано и претворено у хотел, а недалеко од њега налази се једно од највећих ловишта Србије, Царска бара.

Како стићи? Удаљен је 60 километара, на путу ка Зрењанину.

КАРАЂОРЂЕВ ВАЈАТ


У Орашцу, у дрвеним вајатима, љубазни домаћини већ неколико година богатом трпезом дочекују госте. У "Карађорђевом вајату" све је оригинално, а највећа атракција су поглед и близина Тополе, Аранђеловца и Марковачког језера (у којем може да се пеца).

Како стићи? У Орашцу треба пронаћи пумпу, па кренути путем иза ње и пратити путоказ.